Takip Edin:

Akm Dermatoloji

Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo, deriye rengini veren pigmentlerin kaybolmasına bağlı beyaz alanların görüldüğü bir hastalıktır. Halk arasında ‘ala’ ya da ‘beyaz leke’ olarak da bilinir. En sık yüz, dudak ve göz çevresi, el ve genital bölge etkilenir, fakat vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bazı hastalarda sadece küçük bir alanda beyazlama görülürken bazılarında daha geniş alanlar etkilenir, kimde nasıl seyredeceğini öngörmek mümkün değildir. Her yaşta görülebilir, fakat hastaların büyük bir kısmı 20 yaşın altında tanı alır.

Vitiligoda deriye rengini veren melanin pigmentini üreten ‘melanosit’ denilen hücrelerin hasarlanması söz konusudur. Buna neyin yol açtığı net değildir, fakat genetik yatkınlığı olan kişilerde bağışıklık sisteminin melanositleri yabancı gibi algılayarak parçaladığı düşünülmektedir.

Vitiligonun deride beyazlık yapan başka hastalıklardan ayrımının yapılması doğru tedavi için önemlidir, bu nedenle bir dermatolog tarafından muayene gereklidir. Hastalık bulaşıcı değildir, iç organlardan kaynaklanmaz ve iç organlara zarar vermez. Fakat bazen vitiligoya tiroid hastalıkları ve vitamin eksiklikleri eşlik edebilir, bu açıdan doktorunuz bazı tetkikler isteyebilir.

Vitiligo tedavi edilebilir, fakat tedaviye cevap kişiden kişiye değişmektedir. Erken başlanan tedaviye daha iyi yanıt alınır. Küçük alanlar etkilenmişse öncelikle çeşitli krem teravileri kullanılır. Lezyonlar yaygınsa ışık tedavisi olarak da bilinen, kontrollü ultraviyole A veya B ışığıyla yapılan fototerapi tercih edilir. Bazı besin desteklerinden faydalanılabilir. Tedavinin doktor gözetiminde yapılması önemlidir, kontrolsüzce kullanılan bitkisel ilaçlar ciddi yan etki yapabilir. Vücudunuzda beyaz lekeler oluştuysa zaman kaybetmeden dermatoloğunuza başvurun.

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram