Zona, genellikle gövdede ortaya çıkan, ağrılı, kızarık bir zeminde minik su kabarcıklarının görüldüğü bir hastalıktır. Gece yanığı adıyla da bilinir. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar, fakat gençlerde de görülebilir. Daha az sıklıkta kol, bacak ve yüz de etkilenebilir. Çocukken çoğumuzun geçirdiği su çiçeği hastalığının etkeni olan virüs vücutta sinir köklerinde saklı kalır, yıllar sonra virüsün tekrar aktifleşmesiyle zona oluşur. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar,fiziksel ve duygusal stres buna zemin hazırlar.
Zonanın ilk belirtisi, genellikle vücudun bir yanında ağrı, batma, yanma hissidir. Sonra o bölgede kızarık kabarıklıklar ve ardından su dolu kabarcıklar oluşur. Bu aşamada kaşıntı da eklenebilir. Birkaç hafta içinde yaralar kabuklanıp kendiliğinden iyileşir, fakat özellikle yaşlı hastalarda ağrı aylarca devam edebilir. Erken dönemde virüse karşı etkili ilaçların verilmesi iyileşme sürecini hızlandırıp ağrının daha çabuk geçmesini sağlar.
Zona su çiçeği geçirmemiş ve aşısını olmamış kişilere bulaşıp su çiçeğine neden olabilir, bu nedenle lezyonlar iyileşinceye kadar bebeklere ve hamilelere temastan kaçınmak gerekir.
Özellikle ilk ortaya çıktığında deride kızarıklık yapan diğer hastalıklarla karışabilir, fakat tanıda dermatologlar oldukça deneyimlidir, göz etrafında lezyonlar varsa göz hastalıkları uzmanı muayenesi de gerekebilir. Vücudunuzda ağrılı kızarık döküntüler oluşursa zaman kaybetmeden dermatoloğunuza başvurun.