Tırnağın kenarlarının etrafındaki yumuşak dokuyu sıkıştırarak tahrişe yol açmasına tırnak batması denir. En sık ayak 1. parmağında görülür. En sık nedenleri tırnakların çok kısa ve kenarları yuvarlanarak kesilmesi, burnu dar ayakkabıların giyilmesi, ayak parmak ucuna tekrarlayan darbe gelmesi (top oynamak gibi) ve genetik yatkınlıktır.
Tırnak batması başlangıç evresindeyken tırnağın etrafındaki deride kızarıklık, şişlik, hassasiyet gibi rahatsızlıklara neden olur, zamanla iltihaplanma ve enfeksiyon eklenebilir, tırnağın etrafındaki doku tepki olarak anormal derecede şişip ve tırnağın daha da gömülmesine neden olabilir.
Hafif vakalarda düzgün ayakkabı seçimi, tırnağın düz kesilmesi, tırnak etrafındaki deriye masaj yapılarak yumuşatılması, tırnak altına pamuk yerleştirerek yükselmesinin sağlanması gibi yöntemler kullanılabilir. Tırnağın kenarlarını yükselterek batmasını engelleyen bazı tellerden faydalanılabilir. Enfeksiyon varsa antibiyotikli kremler ya da ağızdan antibiyotik verilebilir.
İleri vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir. Tırnağın çekilmesi etrafındaki dokunun iyileşmesine fırsat tanır, fakat tırnak uzadığında yine batma ihtimali vardır. Bunu engellemek için tırnak çekildikten sonra tırnak kökünün batan kenarının cerrahiyle ya da bazı kimyasal maddelerle tahrip edilmesi etkili bir yöntemdir. Tırnağın etrafındaki doku çok kabardıysa bu dokunun da cerrahiyle çıkarılması ya da elektrokoter denilen bir yöntemle yakılması gerekebilir. Bu tedavi sonrasında tırnak batmasının tekrarlaması beklenmez.
Tırnak cerrahisi öncesinde bölge uyuşturulduğu için işlem ağrısızdır, sadece uyuşturma işleminin ağrısı hissedilir. İşlem sonrasında ağrı olabilir, bir süre istirahat, ayağın mümkün olduğunca yüksekte tutulması, açık ayakkabı giyilmesi gerekir. Yaklaşık bir hafta sonra normal ayakkabı giyip günlük hayata dönmek mümkün olur.