Solar ürtiker nadir görülen bir güneş alerjisi tipidir. Güneşe çıktıktan sonra dakikalar içinde kızarık, yer yer soluk kabarıklıklar oluşur, gölgeye geçince genellikle yarım saat içinde iz bırakmadan kaybolur.
Güneşe karşı diğer alerjik reaksiyonlarda genellikle döküntülerin ortaya çıkması ve iyileşmesi daha uzun sürer. Güneş ürtikeri bu yönüyle diğerlerinden farklıdır.
Tanı için genellikle öykü yeterlidir fakat deriye ultraviyole ışık uygulayarak tepkisini değerlendiren testlerden faydalanılabilir.
Güneşten korunmak tedavide esastır, ek olarak kaşıntıyı azaltıcı antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.
Güneşe çıktıkça döküntüler tekrarlar. İlkbahar ve yaz aylarında şikayetler başlar, yaz sonuna doğru cildin güneşe tolerans geliştirmesiyle şikayetler azalır ve kışın kaybolur. Genellikle her sene ilkbaharda döküntüler tekrar eder, hastalık şiddeti zamanla azalıp yıllar içinde kendiliğinden iyileşebilir.
Polimorf ışık erupsiyonu, bağışıklık sisteminin, güneş (ultraviyole ışık) maruziyeti sonrası deride oluşan değişikliklere aşırı tepki vermesi nedeniyle oluşur. Genellikle 30 yaşından önce başlar fakat her yaşta görülebilir. Kadınlarda daha sıktır.
Tanıda öykü ve fizik muayene genellikle yeterlidir. Doktorunuz gerek görürse ek kan tahlilleri istenebilir, döküntülerden biyopsi (parça) alınabilir. Deriye ultraviyole ışık uygulayarak tepkisini değerlendiren testlerden faydalanılabilir.
Güneş hassasiyetini tamamen ortadan kaldıran bir ilaç yoktur, bu nedenle güneşten korunmak tedavide esastır. Kortizon içerikli kremler döküntülerin gerilemesini kolaylaştırır, kaşıntıyı azaltıcı antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Şiddetli hastalarda ağızdan ilaç tedavisi gerekebilir.
Şikayetleri yoğun olan kişilerde fototerapi (ışık tedavisi) yapılabilir. Çok düşük başlayıp giderek artan kontrollü dozlarda ultraviyole ışık maruziyeti ile güneşe karşı tolerans oluşması sağlanır.