Takip Edin:

Siğil

Siğil

Siğil

Siğiller, HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüsün derinin üst tabakasına yerleşerek oluşturduğu enfeksiyona bağlı derinin kalınlaşmasıyla ortaya çıkar. Vücudun herhangi bir yerine yerleşebilir, farklı yerleşim yerlerinde farklı boyut ve şekil alır. Ciddi bir sağlık tehditi oluşturmasa da kozmetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olur.

  • En sık görülen tipi, basit siğil (verruca vulgaris) olarak da adlandırılan, ellerde, ayaklarda ve tırnak çevrelerinde görülen kabarık siğilerdir.
  • Ayak tabanında yerleşen siğiller ise (verruca plantaris) basınç nedeniyle derinin içine doğru büyür ve ağrıya neden olabilir. Görünümü nasıra benzer fakat dikkatli bir muayene ile ayrımı yapabilir. Tedavisi diper tiplere göre daha uzun sürebilir.
  • Genellikle yüz bölgesine yerleşen düz siğiller (verruca plana) ise ciltten çok hafif kabarık ve üzeri pürüzsüz siğillerdir.

Siğilin etkeni olan HPV, ten temasıyla bulaşabilir, ayrıca kişi kendi vücudundaki bir siğili başka bir bölgeye temasla bulaştırabilir, bu nedenle siğiller çıplak elle kurcalanmamalıdır. Ayrıca terlik, havlu gibi kişisel eşyalardan, havuz, spor salonu gibi ortak alanlardan da bulaşma mümkündür.

Siğil tedavisinde lezyonun yerleşimi ve tipi göz önünde bulundurulur. Çeşitli krem ve solüsyonlar, kryoterapi (sıvı nitrojen ile tedavi), elektrokoterizasyon (lezyonun yakılması), lazer tedavileri seçeneklerden bazılarıdır.

Date:

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram