Takip Edin:

Rozasea ( Gül Hastalığı )

Rozasea ( Gül Hastalığı )

Rozasea nedir?

Rozasea, başta yanaklar olmak üzere yüzde burun, alın, çene bölgelerinde kızarıkla karakterize bir hastalıktır. Halk arasında ‘gül hastalığı’ ya da ‘gülleme’ isimleriyle de bilinir. İlk aşamada ataklar halinde kızarma, deride hassasiyet ve yanma ön plandayken zamanla kızarıklık kalıcı hale gelir, yakından bakıldığında yüzde minik kılcal damarlar görülebilir. Daha şiddetli olgularda sivilceler eşlik edebilir, deride şiş ve ödemli bir görüntü oluşabilir, gözler de etkilenebilir.

 

Rozasea kimlerde görülür?

Rozasea genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkar, özellikle açık tenli kişilerde daha sık görülür. Kadınlarda daha sık görülmesine rağmen erkeklerde daha şiddetli seyreder.

Rozasea neden ortaya çıkar?

            Hastalığın neden ortaya çıktığı net değildir fakat genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Hepimizin yüzünde doğal olarak bulunan Demodeks cinsi akarların sayısının çok artması ve buna bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesinin de etkili olduğu düşünülmektedir.

 

Rozasea ataklarını ne tetikler?

Rozasea’da birkaç dakika sürüp geçen kızarma atakları sık sık görülür.

  • Güneş ve ultraviyole ışık ön önemli tetikleyici faktördür. Derinin kurumasına neden olabilecek rüzgar ve nem değişimleri de etkilidir.
  • Aşırı sıcak-soğuk ve ani sıcaklık değişiklikleri, sıcak banyo, buhar, sıcak içecek tüketimi, alkol, baharatlı yiyecekler de hastalığı alevlendirebileceği için bunlardan kaçınmak gerekir.
  • Stres, heyecan ve ani duygu değişiklikleri, aşırı egzersiz normal kişilerde de olabileceği gibi yüzde kızarmaya yok açabilir.

 

Rozasea nasıl tedavi edilir?

Roza hastalığının tamamen iyileşmesi zor olsa da, tedavi ile kontrol altında tutulması mümkündür. Tedavide en önemli unsur tetikleyici faktörlerden korunmaktır.

  • Rozasea hastaları yaz-kış en az 30 SPF güneş koruyucu kremler kullanmalıdır.
  • Cildi tahriş edecek ovalama, keseleme gibi işlemlerden kaçınmak gerekir.
  • Deride kuruluk ve hassasiyet sık görüldüğünden uygun nemlendiricilerin düzenli kullanımı önemlidir. Parfümlü ürünlerden, kolonya gibi kurutucu ürünlerden kaçınmak gerekir.
  • Kortizon içerikli kremler ve bazı akne ilaçları rozaseayı şiddetlendirir. Doktorunuz tarafından önerilmedikçe bu tarz kremleri kullanmayın. Nasıl ürünler kullanmanız gerektiği hakkında dermatologunuza danışabilirsiniz.

Tıbbi tedavide öncelikle çeşitli kremler tercih edilir. Şiddetli olgularda ağızdan antibiyotik tedavisi ya da izotretinoin (piyasadaki adıyla Roaccutane ve eşdeğerleri) kullanılabilir. Yüzdeki kalıcı kızarıklık ve kılcal damarlara yönelik en etkin yöntem çeşitli lazer ve IPL (intense pulsed light) tedavileridir.

 

Rinofima nedir? Nasıl tedavi edilir?

Rozasea (gül hastalığı) çoğunlukla yüzde kızarıklık, kılcal damarlar ve sivilce tarzı lezyonlarla seyreden bir hastalıktır, fakat hastaların bir kısmında özellikle burunda kalıcı şişlik ve kabarıklık oluşabilir. Bu duruma ‘rinofima’ adı verilir. Burun bölgesindeki yağ bezelerinin aşırı büyümesi buna neden olur. genel sağlık açısından bir zararı olmamakla beraber kozmetik açıdan çok rahatsız edici bir görüntü oluşabilir.

Rozasea tedavisinde kullanılan ağızdan antibiyotik tedavisi ya da izotretinoin (piyasadaki adıyla Roaccutane ve eşdeğerleri) erken evre rinofimada etkili olabilir, fakat özellikle burunda büyüme çok belirginse genellikle cerrahi tedavi gerekir.

Tedavi seçenekleri arasında

  • ablatif lazer (istenmeyen dokunun bıçaksız cerrahi denebilecek bir yöntemle yakılması),
  • fraksiyonel lazer (istenmeyen dokunun aralarda boşluk bırakarak yakılması),
  • klasik cerrahi (fazla dokuların bistüri denilen cerrahi bıçaklarla alınması),
  • elektrokoter (fazla dokuların yakma yöntemiyle alınması),
  • dermabrazyon (derinin yüzeyel kısmının traşlanması) sayılabilir.

Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağına hastanın durumuna göre karar verilir. İdeal tedavi için birkaç yöntemin birlikte kullanılması gerekebilir. Sizin için en uygun olacak yöntemi dermatoloğunuza danışabilirsiniz.

Date:

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram