Melanom, cilde rengini veren melanosit adlı hücrelerden köken alan kötü huylu bir deri kanseridir. Diğer deri kanserlerine göre daha az sıklıkta görülse de daha fazla hayati risk taşıması nedeniyle daha tehlikelidir.
Cildin herhangi bir yerinde oluşabilir, en sık sırt ve bacaklarda görülür. Melanom mevcut benlerin üstünden çıkabileceği gibi normal deriden de oluşabilir. Genellikle koyu kahverengi ya da siyah bir leke olarak başlar ve zamanla kabarıklaşır ve büyür. Nadiren pembemsi ya da deri renginde de olabilir. Erken evrede görüntüsü normal benlere benzeyebilir, bu nedenle düzenli kendi kendine cilt muayenesi yapılması ve yeni oluşan şüpheli bir leke görülürse doktora başvurulması erken tanı için en önemli basamaktır.
Ne tür benlerden şüphelenmeliyiz?
Asimetrikse
Kenarları düzensiz, girintili çıkıntılıysa
Renginde açılma ya da koyulaşma olduysa
Farklı renk tonları içeriyorsa
Çapı 6 mm’den büyükse
Boyutunda büyüme ya da küçülme olduysa
Kabarıklık, kanama, kabuklanma, kaşıntı varsa
Bu özellikleri taşıyan benlerin çoğu iyi huyludur, bazı insanlarda yapısal olarak bu tarz benlerden çok sayıda olabilir. Yaşla oluşan bazı zararsız lekeler de bu özelliklere sahip olabilir. Fakat ayrımının yapılması için doktor muayenesi şarttır.
Doktorunuz şüpheli görünen benleri dermoskop denilen bir aletle inceleyerek melanom riski taşıyıp taşımadığını değerlendirecektir. Anormal görünümlü benler aralıklı olarak takip edilerek değişim gösterip göstermediği incelenebilir. Yüksek riskli bulunan benlerin çıkarılması gerekebilir. Melanom açısından riskli anormal benlerin lazerle yakılarak tedavi edilmesi doğru değildir. Benlerin cerrahiyle çıkarılması kansere neden olmaz, aksine erken tanı sağlar.
Erken tanı alan melanomların sadece cerrahiyle çıkarılması yeterliyken ileri evrelerde kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi gibi tedaviler gerekebilir, hayati risk oluşabilir. Şüpheli olduğunu düşündüğünüz bir beniniz-lekeniz varsa gecikmeden bir dermatologa başvurmalısınız.