Yoğun güneş maruziyetinin güneş yanıklarına neden olduğu herkesçe bilinen bir durumdur, fakat uzun vadede de istenmeyen etkileri vardır.
Güneş maruziyeti, deri kanserlerinin en önemli önlenebilir etmenidir. Hem aralıklı olarak yoğun güneşe maruz kalmak (güneş banyosu, solaryum gibi) hem de uzun süre düzenli maruziyet (işi gereği güneş altında çalışanlar gibi) deri kanseri riskini arttırır. Özellikle çocukluk çağında su toplayacak şiddette güneş yanığı geçirildiyse risk belirgin olarak artar.
Güneş maruziyeti cilt yaşlanmasında da önemli bir rol oynar. Uzun süre güneşe maruz kalan cildin nem içeriği azalır ve kuru, pullu bir görüntü oluşur. Cildin derin katmanlarında bulunan, deriye esneklik ve sağlamlık veren kollajen ve elastin liflerinin yapısı bozulur, üretimi azalır. Bu durum kırışıklıkların oluşmasına, derinin sarkmasına neden olur. Ayrıca kahverengi lekeler ve ton farklılıkları oluşur. Özellikle beyaz tenli kişilerde uzun yıllar güneş maruziyeti sonrasında yanaklar ve boyunda minik kılcal damarların belirginleşmesi, yer yer koyu lekelerin oluşması görülebilir.
50’li yaşlardan sonra, uzun süre güneşe maruz kalan yanak, şakak gibi alanlarda çok sayıda siyah nokta oluşabilir. Ergenlikteki siyah noktalardan farklı olarak akneye ilerlemez. Nedeni güneş ışınlarının kolajen ve elastin liflerini yıpratması, genişleyen gözeneklerin içinin dolup tıkanmasıdır. Ayrıca derin kırışıklıklar, deri renginde koyulaşma ve cilt altında küçük kistler de bu duruma eşlik edebilir.