Takip Edin:

Herpes (Uçuk)

Herpes (Uçuk)

Herpes (Uçuk)

Uçuk, herpes simpleks virüsü (HSV) enfeksiyona bağlı olarak, su dolu minik kabarcıklar ve sonrasında kabuklu yara oluşumu ile seyreden bir hastalıktır. Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. HSV 1 sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yaparken, HSV 2 genellikle genital bölgede hastalık oluşturur.

HSV 1 genellikle bebeklik ve çocukluk çağında, aile ve yakın çevre ile temasla bulaşır. İlk ataktan sonra sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun şartlar oluştuğunda tekrarlayıcı ataklar yapar. En sık dudaklar, ağız etrafı, burun ve çenede ortaya çıkar ve bir hafta içinde su dolu kabarcıkların kuruması ve kabuklanma ile kendiliğinden iyileşir. Ciddi bir sağlık tehditi oluşturmasa da kaşıntı, ağrı, batma, yanma gibi belirtiler verebilir, görsel açıdan rahatsız edici olabilir.

Hangi durumlar uçuk ataklarını tetikler?

  • Stres, heyecan, yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlar
  • Soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar
  • Bağışıklık sisteminin baskılandığı kanser, organ nakli gibi durumlar
  • Yoğun güneş maruziyeti

Çoğu insanda ataklar ara sıra ortaya çıkar, yaranın kendiliğinden iyileşmesi için beklenebilir ya da kabarcıklar ortaya çıktıktan sonraki 1-2 gün içinde herpes virüse etkili kremler ya da sistemik ilaçlar kullanılırsa uçuğun daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir. Sık atak yaşayan hastalarda ise bazen uzun süreli baskılayıcı tedavi verilmesi gerekebilir. Tekrarlayan uçuk sorununuz varsa size uygun tedavinin belirlenmesi için bir dermatoloğa başvurun.

Date:

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram