Güneşten Korunma
Güneşten Korunma
- Güneş istenmeyen etkilerini UVA ve UVB ışınlarıyla gösterir. UVB ışınları daha yüksek enerjiye sahiptir, yanık oluşumuna neden olur ve daha kanserojendir. UVA ışınları ise cildin alt katmanlarına etki ederek cildi yıpratıcı ve yaşlandırıcı etki gösterir.
- Güneşten korunmada en önemli nokta güneşin tepede olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında güneşten kaçınmaktır. Mümkün olduğunca giysilerle deri korunmalı, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Derinin açıkta kalan alanlarını korumak için güneş kremi kullanılmalıdır.
- Bulutlu havada UV ışınlarının yaklaşık %80’i yeryüzüne ulaşır. Güneşli havada ise UV ışınlarının %50’si yansıma yoluyla gölge alanlara ulaşır. Dolayısıyla gölgede ve bulutlu ortamda bile güneşten korunmaya dikkat etmek gerekir. Dağlarda hem yüksek rakım hem de karlardan yansımanın etkisiyle UV ışınlarına maruziyet artar, burada da güneşten korunmak gerektiği unutulmamalıdır.
- Pencere camları UVB ışınlarının geçişine izin vermez fakat UVA ışınları geçer, dolayısıyla uzun süre camdan gelen güneşe maruz kalmak ciltte yaşlanmaya neden olabilir.
Güneşten koruyucu tercihinde nelere dikkat etmeliyiz?
- Güneş koruma faktörü (SPF), güneşten koruyucu ürünlerin etkinliğini gösteren bir değerdir. 15 faktörün altı hafif, 15-30 faktör arası orta, 30 faktör ve üstü yüksek koruma olarak sınıflanabilir. 15-20 faktör içeren çeşitli nemlendirici ürünlerin günlük kullanımı güneşe karşı temel koruma sağlar. Deri tipinden bağımsız olarak rutin güneş koruması gereklidir. Yaz aylarında, özellikle açık tenli kişilerin 30 ve üstü faktör içeren koruyucuları kullanması gerekir.
- Güneşten koruyucuların hepsi UVB’ye karşı koruma sağlar, fakat UVA’yı da kapsayan ürünlerin tercih edilmesi gerekir.
- Cildin yağlı ya da kuru olması, lekeye yatkınlığı, hassasiyeti gibi faktörler göz önünde bulundurularak farklı güneş koruyucu çeşitleri tercih edilebilir. Çok hassas cildi olan, alerjik kişilerde ve bebeklerde ‘mineral filtre’ içeren güneş kremlerinin kullanılması daha uygun olabilir. Sizin için en uygun güneş koruyucu için dermatologunuzla görüşebilirsiniz.
Güneşten koruyucuları nasıl kullanmalıyız?
- Güneşten koruyucular dışarı çıkmadan 30 dk önce uygulanmalı, 2-3 saatte bir yenilenmelidir. Yoğun aktivite, terleme sonrasında, her denize girip çıkma sonrasında yenilenmelidir.
- Kremlerin yeteri miktarda sürülmesi çok önemlidir. Yüz ve boyun bölgesi için yarım çay kaşığı kadar, vücudun kalanı için ise 2 yemek kaşığı kadar krem sürülmesi yeterlidir. Kremlerin az miktarda sürülmesi koruyuculuğu belirgin olarak azaltır.
Güneşten koruyucular D vitamini eksikliği yapar mı?
- Güneş kremleri UV ışınlarını filtrelese de %100 engellemez, dolayısıyla güneş kremi kullanılsa bile günde 15 dakika süreyle yüz ve ellerin güneş alması yeterli D vitamini üretimini sağlar. Yıl boyunca güneş alan ülkemizde bunu sağlamak mümkündür.
Baı kişilerde düzenli güneş maruziyetine rağmen düşük D vitamini seviyeleri görülebilir, buna kişinin genetik yapısı nedeniyle yetersiz D vitamini üretilmesi neden olur. Böyle bir durumda güneşin kanserojen ve yaşlandırıcı etkisi nedeniyle daha fazla güneşe maruz kalmak yerine dışarıdan D vitamini desteği almak daha doğru bir tercih olacaktır.
Date:
14 Ekim 2020