Takip Edin:

Genital Siğil

Genital Siğil

Genital Siğil

  • Genital siğiller, tıbbi adıyla kondilomlar, HPV (Human Papilloma Virus) adlı virüsün derinin üst tabakasına yerleşerek oluşturduğu enfeksiyona bağlı ortaya çıkar.
  • Genital siğiller oral, anal, vajinal cinsel temasla bulaşır, fakat nadiren cinsel temas dışında da bulaşabilir. Dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyon olan HPV enfeksiyonu, cinsel partner sayısı fazla olan bireylerde daha sık görülmektedir.
  • Bilindiği üzere, genital siğillerden bazıları kanser riski taşımaktadır. Bunlar, “yüksek riskli HPV” olarak bilinen, başlıca HPV-16, 18, 31, 45 tiplerinin neden olduğu siğillerdir. Başta serviks (rahim ağzı) kanseri olmak üzere, anogenital bölge, penis ve baş-boyun kanserleri de görülebilir. Kanser riski taşımayan “düşük riskli HPV” tiplerinden en sık görüleni ise HPV-6 ve 11’dir ve genital bölgede görülen bütün siğillerin yaklaşık %90’ını oluşturur.
  • Siğiller kasık ve karın bölgesine de yayılabildiğinden kondom kullanımı HPV bulaşmasına karşı ancak kısmen bir koruma sağlamaktadır. Günümüzde HPV’ye karşı kullanımda olan 3 farklı aşıdan 2’li aşı olarak bilinen sadece yüksek riskli tiplere karşı koruma sağlarken, 4’lü ve 9’lu aşı olarak bilinenler hem yüksek hem düşük riskli HPV tiplerine karşı korumaktadır.
  • Siğillerin tanısı için çoğu zaman muayene yeterlidir, fakat sıra dışı görünümlü lezyonlarda biyopsi alınarak tanı konabilir ve doku örneğinden HPV tiplemesi yapılarak yüksek-düşük risk ayrımı yapılabilir.

Tedavide siğillerin boyutu ve yaygınlığı göz önüne alınır. Çeşitli tıbbi krem ve solüsyonlar, kryoterapi (sıvı nitrojen ile tedavi), elektrokoterizasyon (lezyonun yakılması), lazer ve cerrahi tedavileri seçeneklerden bazılarıdır. Sizin için en uygun olan tedavinin değerlendirilmesi için dermatoloğunuza başvurabilirsiniz.

Date:

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram