Genital herpes, herpes simpleks virüsü (HSV) ile enfeksiyona bağlı oluşan, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Genital herpesten esas sorumlu olan tip HSV 2’dir, vajinal, anal ya da oral temasla bulaşabilir. HSV 1 ise esasen ağız çevresinde uçuk olarak da adlandırılan hastalığa neden olur, Fakat HSV 1 oral cinsel temasla genital bölgeye bulaşarak genital herpese neden olabilir.
Genital herpes, virüsün bulaştığı bölgede ağrılı, kaşıntılı, hassas kabarcıklar şeklinde belirti verir. Sonrasında bu kabarcıklar açılarak minik çukur yaralara dönüşür, kabuklanır ve birkaç hafta içinde iyileşir. Hiç belirti vermeden bulaşması da mümkündür. Kasık bölgesine de bulaşabildiğinden kondom kullanmak ancak kısmı koruma sağlar.
İlk atak sonrasında virüs bölgedeki sinir köklerine yerleşir ve dönem dönem aynı belirtiler ataklar halinde tekrarlayabilir. Bu ataklar hafif olabileceği gibi bazen günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
Yaraya temas ederek vücudun başka bir yerine veya partnere bulaştırma riski vardır. Daha düşük bir ihtimal olmakla beraber, sağlam görünümlü deriden de herpes virüsü bulaşabilir. Genital herpesi olan hastaların diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da değerlendirilmesi ve partnerlerinin de muayene edilmesi gerekir.
Tanı için genellikle öykü ve fizik muayene yeterlidir, gerekli görülürse yaradan örnek alıp inceleme de yapılabilir, bazı kan tetkiklerinden faydalanılabilir.
Tedavide virüse etkili kremler ya da sistemik ilaçlar kullanılarak yaraların daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir. Sık atak yaşayan hastalarda ise bazen uzun süreli baskılayıcı tedavi verilmesi gerekebilir. Tedavi partnerler arasında bulaşma riskini de azaltabilir. Herpes hakkında sorunuz varsa dermatoloğunuza danışabilirsiniz.