Takip Edin:

Biyopsi (Patoloji)

Biyopsi (Patoloji)

Biyopsi (Patoloji)

  • Çeşitli deri hastalıklarında tanıyı netleştirmek için deriden küçük bir parça alınması gerekir. Parça alma işlemine biyopsi denir. Alınan parça patolojiye gider, mikroskopta incelenerek raporlanır.
  • Her türlü biyopsi işleminden önce lokal anesteziyle deri uyuşturulur. Anestezik madde iğneyle deriye enjekte edildiği sırada hafif bir yanma hissi olabilir. Kısa süre içinde deri uyuşur ve sonrasında ağrı hissedilmez.
  • Dermatolojide en sık kullanılan biyopsi yöntemi, kalem benzeri bir aletle yapılan punch biyopsi’dir. Lezyon olan deriden 3-5 mm çaplı, yuvarlak bir örnek alınır. Biyopsi yeri pansumanla kapatılır, kendiliğinden iyileşir. Bazı durumlarda biyopsi alınan yere küçük bir dikiş atılması gerekebilir.
  • Derideki lezyonun tamamen çıkarılıp incelenmesi isteniyorsa daha büyük biyopsilerin alınması gerekebilir. Özellikle şüpheli benlerin tamamının çıkarılıp incelenmesi daha doğrudur. Bu işleme eksizyonel biyopsi adı verilir. Alınan biyopsinin büyüklüğüne göre birkaç dikiş atılması gerekir.
  • Pansuman 1-2 gün sonra açılır. Küçük biyopsilerde tekrar pansumana gerek yoktur fakat daha büyük işlemlerde pansuman gerekebilir. İşlem bölgesinin kuru ve temiz tutulması önemlidir. Doktorunuz gerek görürse antibiyotik içerikli kremler reçete edebilir.
  • Eğer dikiş atıldıysa, doktorunuzun önerisine göre işlemden 1-2 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir. Bazen dikişler kendiliğinden düşebilir, yarada ayrılma olmadığı sürece bu durum sorun teşkil etmez.
Date:
Categories:

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram