Çocuk bezinin temas ettiği bölgelerde görülen tahriş ve kızarıklığa bez dermatiti adı verilir. Halk arasında pişik olarak da bilinir. Bebeklerde en sık görülen cilt problemidir. Üç bebekten birinde görülür, en sık 9-12 aylıkken ortaya çıkar. Başlangıçta bez bölgesinde kızarıklık, ödem, hassasiyet görülür, zamanla sulantılı yaralar oluşup derinin bütünlüğü bozulabilir, kızarıklık bez bölgesinin dışına taşabilir. Ağrılı olduğundan bebekte huzursuzluk görülür.
Bez dermatiti neden oluşur?
Özellikle sentetik içerikli bezler cildin hava almasını, terin buharlaşmasını engeller. Derinin sürekli ıslak kalması koruyucu bariyer tabakasının bozulmasına yol açar, mikropların ve tahriş edici maddelerin deriye daha kolay girmesine neden olur.
Bezin sürekli sürtünmesi, temizlik için kullanılan ıslak mendil gibi ürünler tahrişe neden olur.
İdrar ve dışkı bez tarafından yeterince emilemezse deriye temas ederek irritasyon yapar. Özellikle ishal olan bebeklerde dışkı daha asit içerikli olduğundan daha tahriş edicidir.
Bu nemli ortamda bakteriler ve mantarlar da çoğalıp deride enfeksiyona neden olabilir. Herhangi bir nedenle antibiyotik kullanılıyorsa, antibiyotiklerin bağırsaklardaki bakteri mantar dengesini bozması da enfeksiyona yatkınlık oluşturabilir.
Bez dermatitinden nasıl kaçınılır?
Bez sık sık değiştirilmeli, ıslak kalmasına izin verilmemeli
Yüksek emici bezler kullanılmalı
Değişim sırasında bebeğin altı havalandırılmalı
Derideki gözenekleri tıkayabildiği için pudra kullanılmamalı
Alkol gibi tahriş edici maddeler içerebildiğinden tek kullanımlık ıslak mendiller tercih edilmemeli, alt temizliği ılık suyla yıkayarak ya da ılık su emdirilmiş pamuk bezle yapılmalı
Bebek her gün yıkanmalı
Yıkama sonrası uygun bir nemlendirici ya da bebek yağı kullanılmalı
Her bez değişimi sonrası ince bir tabaka halinde çinko içerikli kremler sürülmeli
Hafif bez dermatitinde genellikle bu önlemler yeterli olur, fakat şiddetli durumlarda kısa süreli kortizon içerikli kremler kullanmak gerekebilir. Bakteri ya da mantar enfeksiyonu eklenmişse bunlara yönelik kremler de eklemek gerekir. Bu kremler doktor kontrolünde kullanılmalıdır, fazla kullanımı istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Ayrıca bez dermatiti sedef, atopik egzama, yağlı egzama (seboreik dermatit) gibi başka cilt hastalıklarıyla da karışabilir. Doğru tanı ve tedavi için dermatoloğunuza danışabilirsiniz.