Spider/Cherry Angioma/Venöz Lake
Spider/Cherry angioma/Venöz lake
Nokta şeklinde kırmızı bir damar genişlemesi buradan etrafa yayılan ince damarların oluşturduğu lezyona spider anjioma (örümceksi damar beni) adı verilir. Yüz, gövde ve eller en sık görüldüğü yerlerdir. Genç kadınlarda daha sık görülür. Gebelikte, doğum kontrol hapı kullananlarda ve bazı karaciğer hastalıklarında sayısında artış olabilir. Çoğunlukla herhangi bir sağlık sorunuyla bir ilişkisi yoktur, fakat doktorunuz gerekli görürse bazı tetkikler isteyebilir.
Cherry anjioma (kiraz damar beni) denen lezyon ise birkaç milimetre çapında, kırmızı bir kabarıklık şeklindedir. Genellikle orta yaş civarında ortaya çıkar ve sayısı zamanla artabilir. En sık gövdede görülür.
Genellikle alt dudakta görülen, birkaç milimetre çağlı, mavi-mor renkli kabarıklığa ise venöz göllenme adı verilir. Zararsız bir damar genişlemesidir, genellikle ileri yaşta ortaya çıkar. Yüzün başka bölümlerinde de görülebilir.
Damar benleri sağlık açısından bir sorun oluşturmaz fakat kozmetik açıdan rahatsız edici olursa tedavi edilebilir. Damarlara etkili lazerler bu amaçla en sık kullanılan yöntemdir, ayrıca elektrokoter yöntemiyle yakma, kryoterapi (sıvı nitrojen) ile dondurma tercih edilebilir.
Seboreik keratoz
Seboreik keratoz, 30-40’lı itibaren deride ortaya çıkan Kahverengi lekelere verilen isimdir. Yaşlanmanın doğal seyrine bağlı oluşur. Genellikle 5-10 mm çapındaki lekeler, deri seviyesinde ya da deriden hafifçe kabarıktır, üzeri pürtüklü olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. En sık kahverengi olmakla beraber açıklı koyulu renklerde görülebilir. Yatkınlığı olan kişilerde sayısı onlarca olabilir.
Seboreik keratoz tamamen zararsız bir lezyondur, fakat görüntüsü kötü huylu deri kanserlerine benzeyebildiği için doğru tanı konması önemlidir. Doğal olarak bu konuda tecrübesi olmayan hastalar bu ayrımı yapamayabilir. Cildinizde yeni oluşan ya da değişim gösteren koyu renkli, düzensiz sınırlı lekeler görürseniz mutlaka bir doktora başvurmanızı öneriyoruz.
Tanı için çoğu zaman dikkatli bir inceleme yeterlidir, doktorunuz gerekirse dermoskop denilen bir aletle yakından inceleme yapabilir. Bazı atipik lezyonlarda ayrım zor olabilir, eğer şüphe mevcutsa lezyonun tam teşhisi için biyopsi (parça) alınması gerekebilir.
Zararsız olduğu için seboreik keratozların tedavi edilmesine gerek yoktur, fakat kozmetik açıdan rahatsızlık veriyorsa kryoterapi (sıvı azot gazıyla dondurma) elektrokoter (yakma), shave eksizyon (traşlayarak alma), lazerle yakma, kimyasal peeling ya da soydurucu kremler kullanılabilir. İdeal yaklaşım lezyonların boyutu, yerleşimi, sayısı ve hasta tercihine göre belirlenir.