Takip Edin:

Akm Dermatoloji

Oral Aft

Oral Aft

Aft, ağızda bir ya da birkaç tane oluşabilen, mercimek büyüklüğünde, yuvarlak ya da oval, ortası çukur ve beyaz bir tabakayla kaplı, kenarları kızarık ve ağrılı yaralara denir. Genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden, iz bırakmadan iyileşir. Çoğu kişi hayatında birkaç kez bu sorunu yaşar, fakat bazen aft sayısı çok artabilir, sürekli tekrarlayabilir ve hayatı etkileyen bir hale gelebilir. Demir ve B12 ve folik asit eksiklikleri, stres, hormonal değişiklikleri, ateşli hastalıklar aft oluşumunu tetikleyebilir. Bunun dışında sık aft oluşuyorsa Behçet hastalığı başta olmak üzere bazı sistemik hastalıklar açısından da değerlendirme gereklidir. Altta yatan bir hastalık varsa bunun tedavisine odaklanmak gerekir. Bazen genetik yatkınlığı olan kişilerde altta yatan bir hastalık olmadan da sık aft oluşabilir. Bu durumda ağrı hissini azaltıp yaranın hızlı iyileşmesine yardımcı olan bazı merhemler, solusyonlar, garagaralar tedavi için kullanılabilir. Yara iyileşinceye kadar asitli gıdalar, kraker gibi sert gıdalar, çok sıcak-soğuk içecekler tüketilmemelidir. Tekrarlayan aft şikayetiniz varsa dermatologunuza başvurabilirsiniz.

Ağızda iyileşmeyen yara

Çeşitli nedenlerle ağızda yara oluşabilir. Bunlar çoğunlukla yanağı ısırmak, sert ya da çok sıcak gıdalar tüketmek gibi nedenlerle oluşan yaralar ya da basit aftlar olup birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ağızdaki bir yara bir aydan uzun sürüyorsa iyileşmeyen ağız yarası olarak kabul edilir.

En sık neden tam uymayan bir protezin, kötü yapılmış bir dolgunun ya da kırık bir dişin tekrarlayan temasıdır.

Bazı romatizmal hastalıklar, liken planus denilen bir deri hastalığı, büllü hastalıklar denilen, ağızda ve deride su toplayan kabarcıkların oluştuğu bazı hastalıklar da iyileşmeyen yaralara neden olabilir.

Uzun süre iyileşmeyen yaralar ağız kanserinin belirtisi de olabilir. Özellikle sigara ve alkol tüketen kişilerde ağız kanseri riski artmıştır. Uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde alt dudakta oluşan iyileşmeyen yaraların kanser açısından değerlendirilmesi gerekir.

Doktorunuz yaraya neden olan durumu netleştirmek için bazı kan tetkikleri isteyebilir, yaradan biyopsi (parça) alınması gerekebilir. Özellikle kanser şüphesi varsa mutlaka parça alınmalıdır. Her zaman olduğu gibi erken tanı burada da çok önemlidir. Bu nedenle ağzınızda iyileşmeyen yaralar varsa gecikmeden bir dermatologa başvurmanızı öneriyoruz.

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram