Takip Edin:

Akm Dermatoloji

Melasma

Melasma

  • Deride güneşe maruz kalan bölgelerde oluşan kahverengi lekelere melasma adı verilir. En sık yüzde, yanaklar, şakaklar ve alında görülür, simetrik yerleşimlidir. Uzun süre güneşe maruz kalan diğer bölgelerde de ortaya çıkabilir.
  • Deriye rengini veren melanin pigmentinin üretiminin artması sonucunda oluşur. Kadınlarda, koyu tenli kişilerde ve 20-50 yaş arasında daha sık görülür. Hamilelik döneminde oluşursa ‘gebelik maskesi’ ya da ‘kloazma’ olarak da adlandırılır.
  • Güneş maruziyeti ve genetik yatkınlığın yanı sıra hormonal değişimler (hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi), cilde uygulanan bazı kozmetik ürünler (özellikle sürdükten sonra güneşe çıkıldıysa) melasma oluşumunu tetikleyebilir. İç hastalıklarıyla ilişkisi yoktur.
  • Melasma tanısı muayeneyle konur, lekeyi oluşturan pigmentin derinliğini anlamak için özel bir lamba kullanılarak yapılan ‘Wood ışığı’ muayenesinden de faydalanılabilir. Yüzeyel lekelerde tedaviye yanıt daha yüksekken derin lekelerde daha düşüktür. Açık tenli kişilerde tedavi başarısı daha yüksektir.
  • Tedavide pigment üretimini azaltan, derinin üst tabakasını soyduran çeşitli kremler, kimyasal peeling, lazer, mezoterapi tedavilerinden bir ya da birkaçı kullanılabilir.
  • Melasması olan kişiler mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, hem UVA hem UVB’ye karşı güneş koruyucular kullanmalıdır. Yeterince korunulamazsa yaz aylarında lekelerin belirginleşmesi tipiktir.

Tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen bize ulaşın.

Instagram